Prehod na IP V6

IPv6-arne-logo

Večina današnjih IP naslovov temelji internetnem protokolu verzije 4 (IPv4), problem s katerim se soočamo pa je čedalje večje pomanjkanje IPv4 naslovnega prostora.

Agencija IANA je že leta 2011 razdelila zadnje skupine po 16 milijonov IPv4 naslovov.

Zato novi standard IPv6 predstavlja enega najbolj obetajočih internetnih protokolov, saj odpravlja vse pomanjkljivosti IPv4 in prinaša nove funkcionalnosti, ki bodo omogočile še večji razvoj in napredek elektronskih komunikacij. Uvedba protokola IPv6 je tako vitalnega pomena za zagotovitev kontinuirane rasti in stabilnosti interneta.

Slovenija z vidika številčnosti projektov in konkretnih implementacij IPv6 v primerjavi z drugimi evropskimi državami zaostaja. Med najaktivnejšimi institucijami izstopa ARNES (Akademsko in izobraževalno omrežje Slovenije), ki je že pred osmimi leti uspel vzpostaviti nov hitrostni rekord v hitrosti prenosa podatkov s protokolom IPv6. Najbolj dejavna slovenska organizacija, ki se neprofitno ukvarja z ozaveščanjem, izobraževanjem in svetovanjem pri uvajanju IPv6 pa je Zavod go6. Ta združuje člane iz akademsko-raziskovalnega okolja, predstavnike državnih institucij, ponudnikov dostopa, internetnih storitev in multimedije, industrije in sistemskih integratorjev. Zavod go6, katerega član je tudi APEK, v Sloveniji trenutno predstavlja glavno iniciativo za prehod na IPv6.

Tudi v ARNE smo se vključili v IP V6 omrežje. V sodelovanju z našim ISP-jem, podjetjem Softnet d.o.o. smo pridobili naslednje IP naslove:

  • 2A02:800:800b:: /48

Njihov specialist za podporo, Primož Jerončič jih je usmeril preko povezovalnega segmenta:

  •     Softnet:        2A02:800:E:200A::1 /64
  •     Arne:            2A02:800:E:200A::2 /64

Prvi javni spletni strežnik v ARNE, dosegljiv preko IP V6 protokola je http://www6.arne.si/

V sodelovanju z zavodom Go6 (Slovenska iniciativa za prehod na IPv6) bomo s testiranji nadaljevali tudi v bodoče.

Zanimive povezave:

Za podrobnejše informacije o prehodu lahko izpolnite spletni obrazec.

FacebookTwitterGoogle BookmarksRSS Feed

Cisco partnerstvo

ARNE je Cisco Premier Certified Partner in ima že več kot desetletje partnerski odnos z vodilnim svetovnim proizvajalcem komunikacijske opreme, Cisco Systems.

HP partnerstvo

ARNE je HP Preferred Partner 2013, kar nam omogoča dostop do najnovejših HP tehnologij in orodij ter neposredni dostop do HP-jevih strokovnjakov.

Microsoft partnerstvo

ARNE je Microsoft Silver Partner 2013 za področja Desktop, Server Platform in Midmarket Solution Provider.

Poleg zgoraj naštetih specializacij smo dodatno še Microsoft Small Bussiness Specialist.

Citrix partnerstvo

Podjetje ARNE d.o.o. je Citrix Silver Solution Adviser Partner. Za vas imamo že pripravljene Citrixove rešitve.

JoomShaper