USB tip-C konektor

usb tip c 02

Vse to pa bo odpravil novi USB-C (USB 3.1) in hkrati poenotil priključke.

V primerjavi s prejšnjimi različicami priključka usb ima novi usb-c več prednosti. Precej naprednejše so že tehnične lastnosti. Priključek namreč omogoča do 100 w moči in tok 1,5 oz. 3 A, kar pomeni, da ga je mogoče uporabljati tudi za naprave, ki zahtevajo več električne energije, ne samo za telefone in tablice, kot priključek micro usb. In da bodo te napolnjene hitreje kot šele v nekaj urah. Nadalje je prenos podatkov po kablu usb-c bistveno hitrejši, saj je zgornja meja 10 Gb/s, medtem ko je bila pri usb 3.0 pol nižja, pri najbolj razširjenih kablih usb, tudi vseh s priključkom micro usb, pa ni presegla 480 Mb/s.

Zaradi višjih hitrosti prenosa podatkov je usb-c uporaben tudi za prenos slike pri visokih razločljivostih in bo lahko nadomestil priključke hdmi, display port in thunderbolt, ki so danes v uporabi za priklop monitorjev in televizorjev.

Toda glavna prednost novega priključka je v njegovi simetrični obliki. Sam priključek je simetričen, obrnljiv, tako kot Applov lightning. Kar pomeni, da ni treba biti pozoren pri vtikanju kabla. In sam kabel bo na obeh straneh imel enak priključek, kar popolnoma izniči možnost napačnega vtikanja in preklinjanja, ker je kabel obrnjen narobe.

Novejše mobilne naprave (od jeseni 2015) počasi že dobivajo takšne priključke, sčasoma bo kot akže to univerzalen standard.

Več informacij na spletni enciklopediji Wikipedia (tudi vir slik).

FacebookTwitterGoogle BookmarksRSS Feed

Cisco partnerstvo

ARNE je Cisco Premier Certified Partner in ima že več kot desetletje partnerski odnos z vodilnim svetovnim proizvajalcem komunikacijske opreme, Cisco Systems.

HP partnerstvo

ARNE je HP Preferred Partner 2013, kar nam omogoča dostop do najnovejših HP tehnologij in orodij ter neposredni dostop do HP-jevih strokovnjakov.

Microsoft partnerstvo

ARNE je Microsoft Silver Partner 2013 za področja Desktop, Server Platform in Midmarket Solution Provider.

Poleg zgoraj naštetih specializacij smo dodatno še Microsoft Small Bussiness Specialist.

Citrix partnerstvo

Podjetje ARNE d.o.o. je Citrix Silver Solution Adviser Partner. Za vas imamo že pripravljene Citrixove rešitve.

JoomShaper