Windows 10 prihajajo 29. julija 2015

Predvidoma bodo 29. julija na voljo nova okna za osebne računalnike, medtem ko različica za telefone in tablice, po novem imenovana Windows Mobile, prihaja kasneje.

Desetica bo za uporabnike Windows 7 in 8.1 brezplačna nadgradnja, ki pa jo bodo morali prenesti in namestiti v roku enega leta. 

Kdor bo želel namestiti nadgradnjo na Windows 10 oz. bo želel, da se bo ta v Windows update sploh prikazala, bo moral imeti nameščeno zadnjo različico sedmice ali osmice. To pomeni Windows 7 service pack 1 ali windows 8.1 update 2.

Kot prej, bo tudi desetica v več različicah, za domače uporabnike bosta relevantni Home in Pro, pri čemer bo nadgradnja odvisna od prejšnje različice, nameščene na računalniku - home se bo nadgradil v home in pro v pro. Kakšne bodo možnosti za uporabnike, ki na svojih računalnikih zdaj poganjajo preizkusno različico Windows 10 (technical preview), Microsoft še ni povedal. Možno je, da jo bodo morali kupiti, ne bo pa jim treba opraviti čiste namestitve, temveč se bo preizkusna različica nadgradila v končno.

Takoj ob izidu bo desetica že na voljo tudi v slovenščini, čeprav preizkusna različica slovenščine še ne podpira. Z Windows 10 se vrača začetni meni (start), ki pa je nekakšna mešanica starega iz Windows 7 (seznam programov) in ploščic iz Windows 8. Navidezna pomočnica Cortana se iz telefonov seli tudi na računalnike, vendar ne deluje, če ima uporabnik regijo in jezik nastavljen na Slovenijo in slovenščino.

Novost je brskalnik Edge (project spartan), ki po prvih izkušnjah deluje dobro, ni pa še jasno, kako bo s podporo kvalificiranim digitalnim potrdilom in drugim funkcionalnostim iz Internet Explorerja. Izboljšane so marsikatere aplikacije, denimo predvajalnik glasbe z integracijo z oblačno shrambo onedrive, e-poštni odjemalec in tudi trgovina za aplikacije.

Nastavitve so sedaj skorajda vse na enem mestu, izgled je nekoliko drugačen in vse aplikacije in klasični programi se obnašajo kot okna na namizju. Microsoftov cilj je pritegniti milijardo uporabnikov Windows 10 na vseh napravah (računalnikih, tablicah, telefonih, ...) v treh letih.

In česa no bo več v paketu? Po namestitvi bo Windows 10 odstranil Windows Media Center, vgrajen DVD-predvajalnik, namizne pripomočke (desktop gadgets), prednameščene igre Windows 7 (Srca, Minolovec, Pasjansa), ker ima Windows 10 izboljšane verzije, podporo za USB-disketni pogon (treba bo prenesti nov gonilnik s spleta, da bi še deloval) ter v Windows 10 Home tudi Windows Update (posodobitve bodo ostale, a uporabniki ne bodo mogli sami izbirati, kdaj se namestijo).

Več - uradna predstavitev Windows 10

FacebookTwitterGoogle BookmarksRSS Feed

Cisco partnerstvo

ARNE je Cisco Premier Certified Partner in ima že več kot desetletje partnerski odnos z vodilnim svetovnim proizvajalcem komunikacijske opreme, Cisco Systems.

HP partnerstvo

ARNE je HP Preferred Partner 2013, kar nam omogoča dostop do najnovejših HP tehnologij in orodij ter neposredni dostop do HP-jevih strokovnjakov.

Microsoft partnerstvo

ARNE je Microsoft Silver Partner 2013 za področja Desktop, Server Platform in Midmarket Solution Provider.

Poleg zgoraj naštetih specializacij smo dodatno še Microsoft Small Bussiness Specialist.

Citrix partnerstvo

Podjetje ARNE d.o.o. je Citrix Silver Solution Adviser Partner. Za vas imamo že pripravljene Citrixove rešitve.

JoomShaper